Elzas

 

De Elzas (in het frans: Alsace, in het duits Duits: Elsass) is een regio in het noordoosten van Frankrijk. De regio bestaat uit de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas.

De totale oppervlakte van de Elzas bedraagt 8.280 km2 en telt 1.7 miljoen inwoners.

Hoewel de Elzas in Frankrijk ligt, woont er nog steeds een belangrijk aantal duitstaligen en voelen zich er nog veel meer duits dan frans.

elzas

Het landschap van de Elzas wordt grotendeels bepaald door de ondergrond en deze bestaat voor een groot gedeelte uit grind, kiezel en grof zand, waarop oude eiken- en dennenbossen groeien. In de allerlaagste delen van Elzas liggen nog kleine gedeelten van vroegere moerassen, de ‘Rieds’. Het merendeel van dit vroeger drassige gebied is omgevormd tot een cultuurlandschap met weiden, boomgaarden en akkers.

In het noordelijke gedeelte van de Elzas ligt het regionale park dat een beschermd natuurgebied is. Een heerlijke plek voor natuurliefhebbers. De wandel- en fiets-mogelijkheden zijn er groot en het heeft een afwisselend landschap. Het oostelijke deel is vlak; het westelijke gedeelte is heuvelachtig.

Ook in het zuidelijk gelegen departement van de Haute-Rhin is de natuur prachtig. Vanaf de hoge toppen van het natuurpark 'Ballons des Vosges' heeft men een prachtig uitzicht over de Vogezen en kan men mooie fietstoeren doen.

De Elzas is ook bekend om zijn mooie en gemoedelijke dorpen en stadjes, gelegen in valleien tussen hellingen vol met wijngaarden.

De Elzas is vooral een plek voor de sportieve Chambres d'Hotes bezoeker die s'avonds wel een lekker glaasje wijn uit de streek lust.

Zoek een chambres d'hôtes in de Elzas

map elzas