Frankrijk

 

Frankrijk is qua oppervlakte het op twee na grootste land in Europa en voor velen het vakantieland bij uitstek. Naast de bekende Franse keuken met haar zeer goede wijnen en diverse soorten kazen, biedt Frankrijk een pracht van een natuur, zeer mooie kust, duizenden kastelen en andere historische gebouwen. Het land kan het gehele jaar bezocht worden voor een stedentrip naar Parijs of Nice. In de wintermaanden zijn de uitgestrekte skigebieden van de alpen zeer geschikt voor een wintersportvakantie. Populair in de zomer zijn de badplaatsen langs de Atlantische Kust en langs de kust van de Côte d'AzurDe Provencede Varde ArdecheDordogneBretagne en Languedoc-Roussillon zijn ook zeer populair bij belgen.

Oppervakte en populatie: oppervlakte 547.030km². Aantal inwoners: ca. 60.656.178. 

Het Franse landschap bestaat uit laagvlakten, kust en oude en jonge gebergten. Het gebergte bevindt zich in het zuiden en oosten van Frankrijk en beslaan ca. 25% van de totale oppervlakte van Frankrijk.

De keuken: de Franse keuken is erg geliefd bij belgen en is een onderdeel van de Franse cultuur. Elke regio heeft zijn specialiteit, in het noordwesten wordt er veel gebruik gemaakt van boter en room, terwijl de Provençaalse keuken in het zuiden veel gebruik maakt van kruiden, look en olijfolie.
Het noordoosten kent veel invloeden vanuit de Duitse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van bier, reuzel ,worst en zuurkool.
Het zuidwesten van Frankrijk staat bekend om zijn foie gras.
Aan de kust zijn veel visrestaurants, met mosselen en oesters op het menu. De Franse wijn en kaas zijn een onderdeel van de Franse keuken. Typisch Franse gerechten zijn bouillabaisse ( een vissoep), ratatouille (gestoofde groentjes), crêpes Suzette (een dunne pannenkoek, voor de zoetebekken), quiche lorraine, franse uiensoep, cassoulet, coq au vin, creme brulee, salade nicoise, boeuf Bourguignon (een vleesgerecht met rode wijn), alle soorten ganzenlever, paté en kikkerbillen.
Als ontbijt nemen de Fransen graag stokbrood met confituur of een lekker stuk kaas. Maar het franse ontbijt is toch voornamelijk bekend voor zijn lekkere croissants, een smakelijke variant hierop is de pain chocolat.. 

Streken in Frankrijk:

Ardeche
Auvergne
Bourgondie
Bretagne
Camargue
Cevennes
Charente maritime
Corsica
Cote d'azur
De alpen
Dordogne
Drome
Elzas
Gard
Gironde
Haute Savoie
Isere
Jura
Languedoc Roussillon
Les Landes
Limousin
Lot
Lotharingen
Lozere
Luberon
Normandië
Pas de calais
Picardië
Provence
Pyreneeën
Rhone Alpes
Savoie
Streek van de loire
Vendee
Vogezen 
Vaucluse